• Výhra v súťaži Global Money Week 2024

          • Naša škola sa stala jednou zo siedmich víťazných škôl v súťaži o najlepšie aktivity počas Global Money Week 2024. Túto súťaž vyhlásila pre školy Národná banka Slovenska. Svojím programom počas Dňa peňazí sme v hodnotených kategóriách získali plný počet bodov = 40.

          • Návšteva obecnej knižnice

          • Pri príležitosti akcie “Marec mesiac knihy“ sa naši druháci z 2.A i 2.B dňa 20.3. zúčastnili interaktívnej prezentácie v Obecnej knižnici v Turí. Pod vedením pani knihovníčky sa oboznámili so základnými princípmi fungovania knižnice, ako aj s možnosťami, ako s primeraným umeleckým textom pracovať, a že sa v ňom môže skrývať viac, ako sa na prvý pohľad zdá.

          • Prejav sa pohybom

          • Dňa 5.4. 2024 k nám zavítal tanečník M. Žilka so svojom motivačným programom „Prejav sa pohybom“. Koncert je motiváciou k pohybu a k aktívnemu životnému štýlu, pretože všetci vieme, ako je pohyb veľmi dôležitý pre zdravý vývoj detí. A naozaj, svojim programom zaujal malých aj veľkých a nakoniec aj našich učiteľov. Počas programu sa veru mnohí z nás naučili veľa tanečných krokov a variácií, poriadne sa zapotili, ale nakoniec nás tanec chytil za srdce.

          • I love English

          • V stredu 27.3. sa konala v Kultúrnom dome v Turí prehliadka tvorivosti detí 1. stupňa v angličtine.

            Celý program veľmi pekne moderovala Soňa Valientová. Deti zaspievali pesničky, zahrali scénky a divadielka. Bolo vidno, že na program sa dlho a svedomito pripravovali. Prváci vystúpili s pesničkami o farbách a s počítaním. 3.A zahrala scénku o Kozliatkach a vlkovi, ktorá pobavila publikum vtipom aj peknými kostýmami. 3.B sa predviedla v scénke : Ako dedko ťahal repu a tiež sa ukázali v kostýmoch. Druháci zaspievali piesne o Zajačikovi, Keď si šťastný, naučili nás časti tela a predviedli aj členov rodiny. 4.A zahrala na pódiu scénku: Aký je dnes deň a 4.B nacvičila pieseň o počasí.

            Výkony všetkých zúčastnených boli krásne a zaslúžili si ocenenie. Dúfajme, že motto súťaže I love English ich bude aj naďalej sprevádzať.

          • Investujte svoje 2% rozumne!

          • Vážení rodičia a priatelia školy.

            Vaše 2% z dane z príjmu, ktoré venujete Občianskemu  združeniu Medvedík pracujúcemu pri ZŠ Turie, prispejú k skvalitneniu vyučovacieho procesu našich detí – čiastočná úhrada korešpondenčných súťaží, lyžiarsky výcvik, doprava na divadelné predstavenia a iné vzdelávacie a kultúrne podujatia, vybavenie priestorov školy a okolia.

             Ako na to?

            Vyplňte, prosím, priložené tlačivo a  spolu s potvrdením o zaplatení dane pošlite  do školy, resp. osobne odneste na príslušný daňový úrad podľa miesta trvalého bydliska do 30.4.2024. Potrebné tlačivo je aj na webovom sídle školy. Investícia do vzdelania sa vypláca. Neinvestované peniaze prepadnú v prospech štátu, preto prosím oslovte aj svojich priateľov a známych.

                                                            

                                                               V mene Vašich detí ďakujem, M.Holienčíková, riaditeľka školy

            POZOR! pre darovanie 2% je možné použiť len tieto tlačivá : 

            Tlačivo - vyhlásenie o poukázaní sumy

            Tlačivo - potvrdenie o zaplatení dane

          • Deň peňazí

          • Výlet do vesmíru

            Dnes naši žiaci 1. stupňa absolvovali výlet do vesmíru. Ale vôbec to nebolo také ľahké – nastúpiť do rakety a odletieť. Po návšteve cestovnej kancelárie Bublinka, kde im boli ponúknuté rôzne výlety do vesmíru, si museli na výlet zarobiť. Stali sa na chvíľu zamestnancami firmy Fabrika na peniaze, kde si použitím svojich rozumových schopností, postrehu, ale aj manuálnu činnosťou zarobili peniaze. V učtárni im pani účtovníčka vypísala šek na hrubú mzdu, s ktorým museli navštíviť daňový úrad. Tu zistili, že nie všetky peniaze, ktoré zarobili, si môžu nechať. Pán daňovník im odpočítal daň a vypísal šek na čistú mzdu. Následne sa odobrali do banky, kde si chceli vybrať peniaze – osobne alebo z bankomatu. Bankoví úradníci im vysvetlili, aká je banka inštitúcia a prečo je dôležité uložiť si svoje úspory do banky. Tiež to, ako sa správať zodpovedne a chrániť si peniaze. Naučili sa, ako sa peniaze z bankomatu vyberajú a prečo si musia chrániť svoj PIN. Obnos peňazí, ktorí zarobili (vyše 5000€), si nemohli vybrať ani z banky osobne, ani z bankomatu. Toľko peňazí naraz predsa nie je dobré nosiť len tak vo vrecku a navyše ich banka nemala pripravené. Po opätovnom príchode do cestovnej kancelárie zaplatili prevodom peňazí na účet a konečne mohli ísť spoločne na virtuálny výlet. Tieto aktivity si pre svojich spolužiakov pripravili žiaci ôsmeho ročníka.

            Kahoot test

            Žiaci 2. stupňa absolvovali netradičný Kahoot test. Že neviete aký to je? Spýtajte sa svojich detí, všetci ho proste milujú. Dnes sa ale rozdelili do miešaných skupiniek od piataka po deviataka a spoločne odpovedali na otázky z finančnej gramotnosti. Otázky v tomto kvíze vychádzali z otázok Európskeho kvízu o peniazoch. Okrem žiakov našej školy sa do súťaženia mohli zapojiť aj iní občania z našej obce. Tí však túto možnosť nevyužili (asi sa báli vedomosti našich žiakov) a tak sa zapojili do súťaže naše pani učiteľky, ktoré vytvorili jeden tím. Ani oni  vopred otázky nevideli. A veruže to boli náročné otázky. Víťazom sa s tesným náskokom 300 bodov stal tím č. 15 – pani učiteľky. Tie svoju odmenu – mešec plný zlata – prenechali tímu na druhom mieste a užili si len mohutný potlesk. Členmi tímu na druhom mieste boli Duško Machyna, Jurko Turský, Natálka Machynová, Sárka Janíčková a Kubko Chovan. Všetkým zúčastneným ďakujeme za spoluprácu, víťazom gratulujeme a tešíme sa, že sme sa spoločne niečo naučili.

          • Veľkonočné dielne

          • Veľká noc sa blíži a jedno popoludnie sa ŠKD zmenilo na dielničky plné šikovných ručičiek. Deti sa postupne premiestňovali po viacerých stanoviskách, kde si za pomoci p. vychovávateliek a učiteliek vyrábali rôzne veľkonočné a jarné dekorácie, ako napr. sadenie žeruchy, aranžovanie jarných kvetov, výroba zajačikov, či papierové košíky. Ako hosť prijala pozvanie aj stará mama p. učiteľky, ktorá naučila deti zdobiť veľkonočné vajíčka voskom. Deti si tak odnášali niekoľko výrobkov, ktorými si môžu doma ozdobiť veľkonočné stoly.

          • Reklama na knihu

          • Mesiac marec sa spája nielen s príchodom jari, ale aj s nekonečným zdrojom fantázie a informácií, a to s knihami. Deti v ŠKD si priniesli svoju obľúbenú knihu. Ich úlohou bolo napísať pútavú reklamu, aby inšpirovali ostatné deti k prečítaniu danej knihy. V priebehu jedného popoludnia sme si potom všetci spravili „knižnú burzu“, kde si deti mohli prečítať reklamy na knihy spojené s ilustráciou. Dozvedeli sa tak o množstve zaujímavých, zábavných či dobrodružných knihách, ktoré by si mohli v budúcnosti prečítať. Veríme, že aj týmto spôsobom sa deti navzájom povzbudili k čítaniu a kniha bude ich verným priateľom.

          • Lesná škôlka

          • Do ŠKD nás prišli navštíviť Sokoliari majstra Vagana, ktorí deti previedli životom v lese prostredníctvom rôznych aktivít. Oboznámili nás so sokoliarstvom, deti sa naučili rozoznať srsť viacerých zvierat, rozpoznať daniela od jeleňa. Mali možnosť vidieť dravé vtáky naživo, pohladkali si orla skalného a plamienku driemavú. Deti si aj takouto formou prehlbovali vedomosti o prírode a budujú si k nej kladný vzťah.

          • Tretiaci prezentujú knihy druhákom

          • 25.marca navštívili tretiaci spolužiakov v 2.A a 2.B triede so svojimi obľúbenými knihami. 13 odvážnych tretiakov prezentovalo svoje najmilšie knižky, ktoré prečítali. Pre niektorých to bola radosť, pre iných skúška odvahy. Tretiaci boli rozdelení do 2 skupín, ktoré sa prestriedali v obidvoch druháckych triedach. Precvičili si nielen  svoje štylistické schopnosti, ale aj schopnosť vedieť pútavo a vtipne podať skrátený obsah knihy obohatený o ilustrácie. Druháci sa zapájali do diskusie a niektoré odporúčané knižky tiež poznali. Je skvelé, že našim malým prvostupniarom robí radosť čítanie kníh, o ktorú sa vedia podeliť aj so spolužiakmi. Zároveň si zdokonaľujú aj čítanie s porozumením. 

          • Bábky v podkroví

          • 20.marca 2024 navštívila 3.A s 3.B Rosenfeldov palác v Žiline. Žiaci sa zoznámili  bábkami, ktoré strážia podkrovie v  palác po celý rok.  Kedysi bábky hrali v bábkovom divadle  v rôznych rozprávkových príbehoch a dnes si užívajú dôchodok  a zdobia najvyššie poschodie. 

            Táto stála expozícia zaujala aj  zaujímavým výkladom, v ktorom sa deti dozvedeli názvy bábok ako napr. marionety, maňušky, javajky. Zaujalo ich aj tzv. čierne divadlo. S bábkami si mohli  zahrať  aj tieňové divadielko, maňuške prepožičať svoj hlas či poprechádzať sa s marionetou. V tvorivej dielni na prízemí si vyrobili aj svoje vlastné papierové bábky 

            Cestou naspäť mohli bábky v podkroví porovnať so súčasnými hračkami v predajni Dráčik. 

          • Okresný turnaj vo vybíjanej dievčat

          • Vo štvrtok 21.3.2024 sme sa zúčastnili turnaja vo vybíjanej. Našu školu reprezentovali vybrané žiačky VII., VI. A V. ročníka. Hrací systém turnaja nám umožnil odohrať štyri zápasy. V každom z nich bolo evidentné zlepšenie hry a taktiky tímu. V posledných dvoch zápasoch sme dokázali vybiť po 6 hráčok súperov, čo predstavovalo cenné body, ktorých sme spoločne nazbierali 19. Dievčatá získali cenné skúsenosti a motiváciu do ďalšieho tréningu.  

          • Okresný turnaj vo florbale chlapcov  

          •  Vo štvrtok 14.3.2024 sme sa zúčastnili chlapčenského turnaja vo florbale. V našej skupine sme si zmerali sily s troma súpermi. Aj napriek tomu, že sa nám nepodarilo postúpiť do ďalších bojov, hodnotíme veľmi pozitívne zápal našich hráčov pre hru a schopnosť hrať naplno až do záverečného hvizdu rozhodcu. Najlepším strelcom nášho tímu bol Patrik Šupina zo VII. triedy. Ďakujeme chlapcom za vzornú reprezentáciu školy v duchu fair play. 

          • Kurz pohybových aktivít prírodnom prostredí

          • Tohtoročná zima síce nepriala naplno možnostiam lyžiarskeho vyžitia, ale aj napriek tomu sme s našimi žiakmi absolvovali aktivitami nabitý kurz. Okrem pohybových aktivít v prírode sme absolvovali vzdelávacie aktivity a prednášky (biely kódex, prvá pomoc, prednáška s členom HZS zo strediska Malá Fatra, lavínová prevencia a praktické vyhľadávanie zasypaného pomocou lavínovej sondy a prístroja). Spoločne sme počas kurzu prešli viac ako 55 km krásnou prírodou Veľkej Fatry a navštívili mnohé zaujímavé miesta - Vlkolínec, Čutkovská dolina, Sidorovo, Krkavá skala, Haliny.  Čas oddychu bol vyplnený spoločenskými hrami, zážitkovými aktivitami a čitateľským klubom detektívok (VIII.ročník). 

             

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili a mohli sme tak spoločne vytvoriť nezabudnuteľné zážitky. 

          • Najviac sa naučíme, keď niečo vytvoríme 

          • S týmto heslom sa žiaci VI. ročníka pustili do skupinovej práce na tému BUNKA. Kooperatívnym spôsobom vytvárali 2D/3D model bunky z plastelíny. Na záver popísali a označili organely. Veríme, že aj táto aktivita prispela k upevneniu učiva o stavbe rastlinnej a živočíšnej bunky.  

          • Naši prváci - noví čitatelia školskej knižnice

          •  

            Do veľkej skupiny čitateľov, ktorí pravidelne navštevujú školskú knižnicu, patria už aj naši prváci.

            Boli totiž slávnostne pasovaní za čitateľov školskej knižnice. Tento rok podujatie pre nich pripravili žiaci a žiačky piateho ročníka, aktívni čitatelia, ktorí pre každého prváka vyrobili preukaz čitateľa a slávnostne ho odovzdali. V príjemnej atmosfére sa niesol aj rozhovor detí o tom, ako sa správame ku knihám a aké pravidlá platia v našej školskej knižnici.

            Najzaujímavejšou aktivitou tohto podujatia bolo určite spoločné čítanie piatakov s prvákmi, pri ktorej dostali najmladší čitatelia možnosť ukázať svoje nadobudnuté čitateľské zručnosti.

            Veríme, že sa čoskoro zapoja aj do celoročnej výzvy – HĽADÁ  SA  ČITATEĽ / ČITATEĽKA  ROKA

            Priebežný stav k 31.3.2024

             

          • Európsky kvíz o peniazoch

          • 21.3.2024 sa presne o 11:00 konalo národne finále Európskeho kvízu o peniazoch. Túto súťaž organizuje Slovenská banková asociácia v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska. Z našej školy sa zapojili tri tímy z ôsmeho ročníka. Ich úlohou si bolo naštudovať ekonomické pojmy, digitálnu bezpečnosť, podvodné eshopy, informácie o európskej únii ai. Národné finále prebiehalo online formou prostredníctvom kvízu. Žiaci museli veľmi rýchlo a správne odpovedať na 15 otázok. Evelyn, Vaneska a Mia sa umiestnili na krásnom 11. mieste zo 461 registrovaných tímov.  Gratulujeme dievčatá!

          • Návšteva v CSS TAU Turie

          • Dňa 20.03.2024 sme si so žiakmi 1.B triedy spravili v škole voľno a vybrali sme sa na návštevu do CSS TAU Turie. Zamestnanci a klienti nás milo privítali. Spoločne sme si vyrobili veľkonočné pohľadnice a zahrali sme si bocciu. Prváci si pripravili hádanky, aby ukázali ako vedia čítať. Stretnutie sme zakončili malým občerstvením. Žiakom sa dopoludnie páčilo a už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu.  

          • Global Money Week 2024

          • Svetový týždeň peňazí (18. - 24.3.2024)  pripomína dôležitosť vzdelávania v oblasti finančnej gramostnosti. Aj my sa zapojíme do rôznych aktivít:

            21.3.2024 sa ôsmaci zapoja do Európskeho kvízu o peniazoch, kde si prostredníctvom online súťaže zmerajú vedomosti s ostatnými žiakmi základných škôl.

            22.3.2024 nás čaká školský Deň peňazí. Žiaci prvého stupňa prostredníctvom rôznych aktivít zistia, odkiaľ berú peniaze ich rodičia, aby mohli cestovať na dovolenku. Žiaci si musia peniaze zarobiť, zdaniť, vybrať v banke a následne zakúpiť výlet. Zábavnou formou im tak starší spolužiaci vysvetlia aj pojmy ako príjmy a výdavky, hrubá a čistá mzda, daň z príjmu, bankomat, banka, prevod na účte ai.

            22.3.2024 si na piatej hodine zasúťažia staší žiaci prostredníctvom platformy Kahoot. Testovať ich budeme z pojmov finančnej gramostnosti. Milí rodičia, priatelia školy, ak chcete, môžete si prísť zasúťažiť aj vy a zistiť či rozmiete pojmom viac ako naši žiaci ;)