• Európsky kvíz o peniazoch

          • 21.3.2024 sa presne o 11:00 konalo národne finále Európskeho kvízu o peniazoch. Túto súťaž organizuje Slovenská banková asociácia v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska. Z našej školy sa zapojili tri tímy z ôsmeho ročníka. Ich úlohou si bolo naštudovať ekonomické pojmy, digitálnu bezpečnosť, podvodné eshopy, informácie o európskej únii ai. Národné finále prebiehalo online formou prostredníctvom kvízu. Žiaci museli veľmi rýchlo a správne odpovedať na 15 otázok. Evelyn, Vaneska a Mia sa umiestnili na krásnom 11. mieste zo 461 registrovaných tímov.  Gratulujeme dievčatá!

          • Návšteva v CSS TAU Turie

          • Dňa 20.03.2024 sme si so žiakmi 1.B triedy spravili v škole voľno a vybrali sme sa na návštevu do CSS TAU Turie. Zamestnanci a klienti nás milo privítali. Spoločne sme si vyrobili veľkonočné pohľadnice a zahrali sme si bocciu. Prváci si pripravili hádanky, aby ukázali ako vedia čítať. Stretnutie sme zakončili malým občerstvením. Žiakom sa dopoludnie páčilo a už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu.  

          • Global Money Week 2024

          • Svetový týždeň peňazí (18. - 24.3.2024)  pripomína dôležitosť vzdelávania v oblasti finančnej gramostnosti. Aj my sa zapojíme do rôznych aktivít:

            21.3.2024 sa ôsmaci zapoja do Európskeho kvízu o peniazoch, kde si prostredníctvom online súťaže zmerajú vedomosti s ostatnými žiakmi základných škôl.

            22.3.2024 nás čaká školský Deň peňazí. Žiaci prvého stupňa prostredníctvom rôznych aktivít zistia, odkiaľ berú peniaze ich rodičia, aby mohli cestovať na dovolenku. Žiaci si musia peniaze zarobiť, zdaniť, vybrať v banke a následne zakúpiť výlet. Zábavnou formou im tak starší spolužiaci vysvetlia aj pojmy ako príjmy a výdavky, hrubá a čistá mzda, daň z príjmu, bankomat, banka, prevod na účte ai.

            22.3.2024 si na piatej hodine zasúťažia staší žiaci prostredníctvom platformy Kahoot. Testovať ich budeme z pojmov finančnej gramostnosti. Milí rodičia, priatelia školy, ak chcete, môžete si prísť zasúťažiť aj vy a zistiť či rozmiete pojmom viac ako naši žiaci ;) 

          • Čítame malým kamarátom

          • V dňoch 6.3. - 8.3.2024 sa uskutočnila veľmi pekná akcia s názvom: Čítame malým kamarátom. Každý deň sa dve dvojice štvrtákov vybrali ku škôlkarom, aby im svojím čítaním spríjemnili zaspávanie. Čítali im o nezbednej Opičke, ktorá vždy niečo vyparátila. Táto naša spolupráca medzi ZŠ a MŠ bola úspešná a určite bude pokračovať.  Už teraz sa tešíme.

          • Hviezdoslavov Kubín – okresné kolo

          • Blahoželáme piatačke  Miške Manga, ktorej porota udelila v okresnom kole recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín 3. miesto v prednese prózy.

            Ostatným recitátorkám, Lucii Madliakovej, Kristínke Václavovej a Soni Valientovej ďakujeme za peknú reprezentáciu našej školy v okresnom kole.

          • Všetkovedko a EXPERT geniality show

          • Súťaže Všetkovedko sa zúčastnilo 40 žiakov 2. – 4. ročníka

            Expert geniality show sa zúčastnilo 9 žiakov 5.- 9. ročníka

            Najúspešnejšia bola Barborka Kajsíková z 8. ročníka, ktorá sa umiestnila na 1. mieste v téme Tajomstvá prírody.

            Ďalší úspešní riešitelia z našej školy sú:

          • „Láska nepozná starobu a srdce nepozná hranice.“

          • Od začiatku februára sme sa v ŠKD venovali téme „Valentín“. Rozprávali sme sa o tom, že tento sviatok nie je len pre zamilovaných. Je to deň kedy si prejavujeme navzájom náklonnosť, kedy môžeme potešiť kamaráta či člena rodiny, kedy môžeme vyčariť úsmev na tvári aj niekomu menej šťastnému. Aj preto sme sa v ŠKD rozhodli vyrobiť Valentínky pre klientov do CSS Tau v Turií, aby im urobili radosť. Valentínsku tematiku sme zakončili diskotékou v ŠKD, kde si deti zatancovali, zasúťažili a hlavne zabavili. 

          • Fašiangová diskotéka

          • Na fašiangovej diskotéke sme sa výborne zabavili, aj basu sme pochovali, no a tí, čo mali šťastie, získali skvelé  odmeny v tombole .

          • Predmet Viem, čo zjem aj prakticky

          • Po zdravých lievancoch sme si so žiakmi IV. ročníka pripravili čerstvé smoothie. Žiaci si navrhli svoje vlastné recepty a celý nápoj aj pripravili.  Spoločne sme si ukázali ďalší spôsob, ako zvýšiť príjem vitamínov a vlákniny chutným a zábavným spôsobom. Verím, že žiaci si túto formu konzumácie zeleniny a ovocia obľúbili a budú aj doma skúšať nové kombinácie a príchute.  

          • Karneval

          • V sobotu 10.2. popoludní od 14 tej do 17 tej hodiny sa naša škola zmenila na rozprávkovo-fantastickú krajinu obývanú nezvyčajnými a zaujímavými postavami.

            Predstavili sa nám krásne princezné, víly, škriatkovia, kovboji, indiáni, baletky, čert, pilot s lietadlom, automat na žuvačky, Rubikova kocka, športovci a veľa ďalších kreatívnych masiek. Predviedli sa nám v sprievode, tanci a v súťažných hrách. Porota tradične ocenila najmä originálne doma vyrobené masky. Tento rok sme ich odmenili  až 8. Najlepšie ocenenie získali Romanko Kalanin ako pilot M.R. Štefánik s úžasným  lietadlom, Adelka Weberová ako Pipi Dlhá Pančucha, televízna Barbbie Lucka Husáriková, dvojica opravárov Mat a Pat, ktorú  tvorili Vilko Weber s Filipkom Kúdelkom, Majster N v podaní Boriska Kalanina, strašidelná nevesta Katka Eviaková, hráč a bojovník Janko Kostolný a jedinečný žuvačkový automat Eliška Harvaníková.

            Ďakujeme mamičkám, ktoré sa zapojili do súťaže O najlepší koláčik.Tento rok to bolo rekordných 33 vynikajúcich koláčikov. Porota zložená z detí a pani učiteliek mala neľahké rozhodovanie -  dať hlas naj koláčiku, keď všetky boli výborné a lákavé. Nakoniec si zaslúžila 1.miesto pani Loncová, 2.miesto  pani Valicová a 3. pani Chovanová.  Všetky koláčiky boli skvelé a zahnali hlad po pestrých súťažiach a disco-tancoch. V tombole šťastní výhercovia získali veľmi pekné ceny a ostatní aspoň drobný darček a cukríky.

            Vďaka patrí aj mamičkám OZ Medvedík a DJ-ovi,ktorý navodil skvelú zábavu s obľúbenými detskými pesničkami, kde nechýbali ani svetelné a iné efekty. Tešíme sa zasa o rok!

          • Zimná olympiáda v ŠKD

          • Po vianočných prázdninách sme sa dočkali vytúženého snehu. Všetky oddelenia ŠKD sme sa stretli na školskom dvore. Vychovávateľky zorganizovali zimnú olympiádu. Deti sa rozdelili do štyroch družstiev, pričom sa premiešali ročníky, aby boli družstvá vyrovnané. Každé družstvo malo svojho kapitána. Súťažili v troch disciplínach. V prvej prenášali sneh na polievkovej lyžici do vedierka, ktoré mali pred sebou vychovávateľky. V druhej sa zahrali na lovcov pokladov a ich úlohou bolo v družstvách zozbierať všetko, čo mali napísané na zozname, ako napr. 5 šišiek, 4 kamienky, 4 podpisy od vychovávateliek, pričom kapitáni družstiev museli kontrolovať či deti doniesli aj správny počet daného predmetu. V treťom kole museli prenášať na klzáku loptičku, obísť vychovávateľku a vrátiť sa k družstvu bez toho, aby loptička spadla.  Mráz nám vyštípal líčka, slniečko nám svietilo a deti odchádzali z ŠKD s dobrou náladou. Hry na snehu priniesli deťom nielen radosť a zábavu, ale aj posilnenie zdravia v chladných mesiacoch.

          • Vianočný turnaj v bedmintone 

          •  V dňoch 8. a 15. decembra 2023 ožila naša telocvičňa obľúbeným raketovým športom. V rámci športového krúžku si svoje sily zmeralo 10 súťažiacich vo vzájomných zápasoch v bedmintone. Najúspešnejším bol Filip Vilček, ktorý dokázal vyhrať všetkých 9 zápasov a skončil na 1. mieste. Druhé miesto obsadil Matej Štaffen a na treťom mieste sa umiestnila Nina Vilčeková. Gratulujeme všetkým výhercom ale aj ostatným účastníkom. Ich športové výkony a zápal pre hru boli úžasné. Ďakujeme aj všetkým, ktorí pri príprave a realizácii turnaja pomáhali a povzbudzovali.  

          • Elektronické testovanie E-test

          • V mesiaci november sa žiaci 2. stupňa zúčastnili elektronického testovania v rôznych oblastiach. Testy zostavil NÚCEM, ktorý pripravuje aj Testovanie 9.  Vo všetkých sledovaných oblastiach sme sa umiestnili nad priemerom Slovenska. V čitateľskej gramotnosti, ktorá je teraz veľmi medializovanou oblasťou, naši žiaci 8. ročníka dosiahli výsledok o 11,5% lepší ako je priemer Slovenska, čím sa zaradili medzi 12% najúspešnejších žiakov v SR. V matematike žiaci 5. ročníka dosiahli výsledok o 10,6% lepší v porovnaní s priemerom Slovenska, čím sa zaradili medzi 7% najúspešnejších tried v SR.

             

          • Zlatá rybka

          • V našom školskom klube detí sa uskutočnilo divadelné predstavenie pod názvom Zlatá rybka v podaní hercov z Divadla zo šuflíka. Výborné herecké výkony dvoch hlavných hrdinov nám poskytli príjemné rozptýlenie, ale aj dôvod na zamyslenie. Je to veselé bábkovo – činoherné predstavenie a vzniklo na motívy klasickej ruskej ľudovej rozprávky. Deti si pozreli príbeh, ktorý ich preniesol do obdobia našich prastarých a praprastarých mám, keď sa nite priadli na kolovrátku, bielizeň prala v korýtku a mlieko bolo priamo od kravičky. Rozprávka zasadená do predvianočnej atmosféry nám prostredníctvom príbehu rybára a jeho lakomej ženy ukázala, že chamtivosť je zlá vlastnosť a nevypláca sa.  Deti s veľkým záujmom sledovali pútavé a zábavné predstavenie až do šťastného konca. 

          • Aj tento rok k nám do školy zavítal Mikuláš

          • Snehu už napadlo veľa a všetko nasvedčovalo tomu, že každú chvíľu nás Mikuláš poctí svojou návštevou. Celý rok sme poctivo poslúchali, a tak sme sa 6.12. v stredu dočkali. Okrem Mikuláša, ktorý dorazil v sprievode parádnych sobov, nás navštívili aj anjeli a čerti. Všetci sme sa spoločne stretli v telocvični a strávili spolu krásnu chvíľku. Deti z prvého stupňa si pre Mikuláša pripravili krásne koledy a vianočné piesne a pre žiakov druhého stupňa a všetkých učiteľov si Mikuláš a jeho pomocníci pripravili zábavné úlohy. Nakoniec sa každý dočkal sladkej odmeny.  

            Mikuláš, sme radi, že si znova zavítal k nám do školy. Budeme sa snažiť, poslúchať, poriadne sa učiť a budeme znova dobrí počas celého roka, aby sme sa mohli znova takto o rok stretnúť.  

            Ďakujeme žiakom 9. ročníka a p. uč. Gašincovej, ktorí sa poctivo chopili svojej úlohy a zorganizovali Mikulášske posedenie pre celú školu. 

          • Workshop macrame 

          • Pôvod macrame je už v13.storočí a je to technika viazania ozdobných uzlíkov zo špagátov alebo bavlnených nití. 

            Aj v21.storočí je táto technika pletenia stále obľúbená. 30.novembra sme zorganizovali workshop s jednou šikovnou slečnou Lenkou, ktorá prišla ukázať nielen svoje výrobky, ale aj predviesť základy tejto ručnej práce našim žiakom. 

            Skupina detí 1.aj 2. st. si mohla vyskúšať pletenie uzlíkov a vytvoriť mini výrobky zo špagátu. 

            Workshop preveril trpezlivosť a zručnosť nielen lektorky, ale aj našich šikovných remeselníkov. 

          • Ondreju, Ondreju, tebe olovo lejú...

          • V posledných novembrových dňoch sme so žiakmi 6. ročníka na hodine regionálnej výchovy liali olovo. Preniesli sme sa v čase o 100 rokov dozadu a skúšali sme rôzne techniky, ktorými si v minulosti dievčatá veštili svojich frajerov. Roztopené olovo zasyčalo v studenej vode a hneď sme v tých záhadných tvaroch hľadali indície, ktoré nám mali napovedať, kto bude ten vyvolený. Samozrejme, chlapci to chceli skúsiť taktiež, a teda olovom skúšali predpovedať, aké budú ich frajerky.

            Regionálna výchova je nie len o tom, čo v regióne máme, ale aj o tom, ako sa u nás kedysi žilo. Poznávame obyčaje našich predkov a ich spôsob života, ktorý porovnávame s tým naším teraz.

            A že ste zvedaví na tie olovené tvary? Tak teda tu sú.

          • Deň DOLCE (DO) GABANA

          • V stredu 29.11.2023 sme sa do školy vybrali v nezmyselných, zvláštnych farebných a vzorových kombináciách. Rána sú už predsa len veľmi tmavé, takže vytiahnuť prvú vec zo skrine je to najrýchlejšie, i keď nie vždy najlepšie riešenie. Spoločne sme sa teda zabavili na našich módnych výstrelkoch a možno prevetrali kúsky oblečenia, ktoré až tak bežne nenosíme.